FRA IGU-ELEV TIL LÆRLING PÅ KUN TO ÅR

I 2015 kom til Hani på 24 år til Danmark fra Syrien uden at kunne så meget som ét dansk ord. Og nu kun 2,5 år efter er han klar til at gennemføre en erhvervsuddannelse.

Norisol er blandt de virksomheder, der gerne vil yde en aktiv indsats for at få flygtninge integreret i det danske samfund, og som samtidig ser virksomhedsforløb for flygtninge som en god mulighed for at rekruttere medarbejdere i en branche med mangel på arbejdskraft. Vi har derfor oprettet praktikstillinger i flere afdelinger rundt om i landet, og i vores Frederikshavn-afdeling tog man i foråret 2016 imod Hani, som var klar til at trække i arbejdstøjet. Han var nye i landet, ny i sproget og ny på arbejdsmarkedet.

Og den 1.11 blev han tilbudt en lærerplads som teknisk isolatør.

I den første del af praktikforløb brugte Hani tre af ugens dage på den danske skolebænk. De resterende to gik med forskelligartede arbejdsopgaver på værkstedet i Frederikshavn. Skolen – og dét at møde så mange forskellige mennesker – har virkelig sat skub i hans danske sprogkundskaber.

Bruno Bülow er værkfører i Norisol Interiør og samtidig Hanis nærmeste kontaktperson. Han prioriterer, at Hani lærer jargonen og arbejdsgangen på en dansk arbejdsplads. Netop den skæve, danske humor, som Bruno umiddelbart ville kategorisere som en kulturel barriere mellem Hani og det arbejdende folk fra Nordjylland, faldt hurtigt til jorden og blev gjort til skamme.

– Hans humor er utrolig dansk. Hani forstår den og griner med, og han falder i det hele taget rigtig godt ind. Han er en behagelig ung fyr, som er glad og smilende, og som charmerer sig ind overalt. Og fremfor alt er han også meget vellidt ude hos kunderne og respekteret for hans motivation og arbejdsindsats, fortæller Bruno Bülow.

Bruno Bülow oplever positivitet og god respons, når Hani er med ude hos Norisols kunder. Derfor håber han, at andre virksomheder også vil give flygtninge mulighed for et praktikforløb, der uden tvivl gør integrationen nemmere.

– Vi får positiv feedback fra vores kunder, når de ser, vi tager et socialt ansvar. Alle de fordomme man kan have, og alle de barrierer og uoverensstemmelser, man tror vil opstå, er af langt mindre betydning end dét, alle får ud af sådan et forløb, siger Bruno Bülow.

Hani glæder sig over den tillid Norisol har vist ham, og at der bliver investeret i hans uddannelse.

– Min drøm er at blive uddannet som teknisk isolatør. Når jeg har færdiggjort min uddannelse og sparet nogle penge sammen, vil jeg gerne købe et hus i nærheden af Frederikshavn, hvor jeg kan bo sammen med min bror, siger Hani Al-Habboul.

Og til spørgsmålet om hvad han bedst kan lide ved Norisol svarer han:

– Jeg synes det er spændende at gå på skibene og arbejde, men det bedste ved arbejdet er fællesskabet i Norisol. Vi arbejder ofte i teams på 15 –20 personer og jeg har altid en ældre og mere erfaren kollega til at hjælpe mig. Samtid oplever jeg, at virksomheden passer på mig – også når jeg er syg. Og så lærer de mig at undgå skader.