Kommentar fra CEO Carsten Hoeck til Karsten Dybvads indlæg på TV2 NEWS vedr. rekordmange jobs i virksomhederne og at vi får brug for endnu flere medarbejder i de kommende år.

https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2018/2/karsten-dybvad-uden-flere-medarbejdere-dor-danmarks-opsving/

Jeg er helt enig i, at uden flere medarbejdere så dør Danmarks opsving. Men min oplevelse er ikke, at vi nu står ved en korsvej. Nej, vi er desværre allerede på vej ud over kanten på det man kalder en Workforce Cliff og som McDonalds advarede om i 2014.

 

Vores branche leder med lys og lygte efter dygtige faglærte. I de her år er der flere faglærte, der forlader arbejdsmarkedet end nyuddannede, der kommer ind på arbejdsmarkedet. Og der er en stigende kamp om de dygtige faglærte, og vi må – som mange andre danske virksomheder – sige nej til ordrer, hvis ikke vi kan skaffe de faglærte, vi har brug for.

Oveni det hele oplever vi også, at det er blevet sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, hvilket en stor del af vores produktion er baseret på.

I går talte jeg med et dansk gartneri, som havde valgt at placere deres produktion i Polen. Men de oplever nu, at de ikke kan skaffe polsk arbejdskraft og må derfor tiltrække den fra Ukraine.

Så vi kan ikke forvente, at vi som tidligere har mulighed for at skaffe den nødvendige arbejdskraft fra Østeuropa.

Det her er en meget stor udfordring for dansk erhvervsliv og en vækstbremse for Danmark.

Jeg vil godt opfordre alle på Christiansborg til at finde sammen om alternative reformer som løsning på dette store problem. Der er stor ros til dem når det lykkes. Her kunne man nævne reformer som kontanthjælpsloftet, indførslen af integrationsydelsen og aftalen om øget opkvalificering. Alt sammen noget som bidrager positivt til at øge arbejdsudbuddet.

Men den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik viser fortsat en ledighed på ca. 110.000 personer. Og det er ubegribeligt, når man kommer fra en branche som bogstaveligt talt skriger efter flere hænder.

Der må være grundlag for yderligere reformer her.

Et andet område vi er nødt til at se på, er at vi skal have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Lad os igen gøre mekanikerlærlingen på den borede knallert til den seje dreng i klassen!

Og sidst, men ikke mindst, så skal vi have flere skattelettelser på bordet. Vi er kendt for at have verdens højeste skattetryk og det er ikke det bedste image at have, når vi gerne vil have kvalificeret arbejdskraft til landet. Og det motiverer heller ikke den arbejdskraft vi har til lige at yde lidt ekstra. Vores skattesystem er med til at bremse væksten og produktiviteten i Danmark – ganske enkelt.

Vi skal simpelthen have flere hænder og hoveder ud på arbejdsmarkedet, så opsvinget kan fortsætte.

Der skal reformer til og løsninger på bordet nu!